diumenge, 15 de juny del 2014

TREBALLS DE SÍNTESI

La setmana del 9 al 16 de juny ha tingut lloc a l'institut la realització dels treballs de síntesi de cada curs d'ESO. 

Els de 1er. van anar tres dies a la zona del Garraf (voltants de Sitges), on van portar a terme activitats relacionades amb el mar i el seu entorn: com és la vida al mar, els ecosistemes marins i costaners (diversitat animal i vegetal), anàlisi del Parc Natural del Garraf, pràctica d'esports aquàtics, com els caiacs, patins, etc.

L'eix conductor del treball de segon ha estat La Patum de Berga. Els alumnes van visitar la ciutat de Berga per veure in situ l'entorn de La Patum, conèixer-ne una mica la història de prop, veure les comparses, etc. Es tractava d'una ruta guiada, d'on els alumnes havien de trobar les respostes a algunes qüestions que se'ls plantejava. Un cop acabat el treball, està previst que tots ells puguin veure en directe la Patum de Lluïment del dijous, dia 19.

Per acabar, els de 3er. d'ESO han treballat, per primera vegada a l'IE Sant Jordi, el tema del "Curs mitjà del riu Llobregat". Per començar van rebre una conferència sobre orientació i van fer una sortida al naixement del riu, a Castellar de n'Hug, Després es van dedicar més al curs mitjà del Llobregat. Per això van fer una excursió al riu, aquí a Navàs mateix, per tal d'estudiar l'ecosistema d'aigua dolça i el bosc de ribera del seu voltant: analitzant animals i plantes, fent recerca de macroinvertebrats com a indicadors biològics de la contaminació, tractant aspectes físico-químics de l'aigua, els materials del riu, processos geològics, factors antròpics...i recollint a la vegada mostres per després, en arribant a l'insti, analitzar-les i posar els resultats en comú al laboratori.

Una altra part del treball de 3er. va ser la visita, amb bicicleta, a la Colònia Vidal, per fer entrevistes a gent que els poguesssin explicar com era la vida en una colònia en el passat; i també per visitar el museu tèxtil i així estudiar com era el treball a les antigues fàbriques de les colònies del riu Llobregat. 

Tot plegat amb l'objectiu final de presentar una filmació expressant la informació rebuda i mostrant la recerca que s'ha fet durant aquests dies en la peculiar forma d'un "telenotícies". D'aquí que el treball portava per títol "Riu, Càmera, Acció!".